Tankar från 9 september 2009

Idag är det förintelsens minnesdag, och jag vill bidra till vidareberättandet genom att dela med mig av mina egna erfarenhetet. Nedan följer ett par utdrag från en resedagbok som jag skrev under en studieresa till Polen och Tyskland när jag var 14 år gammal. Idag går det många tankar till allt det som skedde för ca 70 år sedan under andra världskriget, och jag tänker tillbaka på allt jag fick se och lära mig om vår historia när jag var på samma plats för nu 6 år sedan. Jag kommer aldrig glömma vad jag sett. Och jag hoppas att världen aldrig någonsin glömmer vad som skett.

" Runt 9 på morgonen gick bussen mot Auschwitz 1. På vägen dit var alla jättetrötta (det tog ca 1 timme). När vi väl var framme så fick vi ett äpple och sedan ett par hörlurar och en sändare så vi skulle höra vad vår guide sa. Det var många andra turistgrupper där så det behövdes. Över ingången var det en skylt där det stod ”arbeit macht frei” som betyder ”arbete ger frihet”. Fruktansvärt. Inne i auschwitz 1 var det ca 30 baracker där man tvingade in upp till 1000 fångar. Nuförtiden är det museum med montrar, faktatavlor, modellbyggen o.s.v. inne i barackerna. Vi fick också se ”skyltfönster” med tillhörigheter från judar, romer, etc. Bland annat 7 ton avrakat hår, 40 tusen par skor och enorma drivor utav kammar, borstar, barn-pottor och resväskor. Runt hela området var det höga el-stängslen med som det var ca 300 volt i. Många begick sjävmord genom att slänga sig på stängslet för att få slut på deras lidande i lägret. "

Vänster bild: "Arbete ger frihet" Höger bild: "VARNING. Högspänning. Livsfara."

-

" Sedan gick vi och kollade på mörkerceller där fångar fick bo helt utan uppfattning om tid, dag och natt och årstid. Det fanns också ståceller som vad mindre än en kubik-meter stora där det blev intryckt upp till 4 fångar.. Där fick de vara tills de ramlade ihop och dog. Sedan gick vi till gaskammrarna och krematorierna. Att stå där inne, där det hänt så mycket ont, har jag inga ord för. Det kunde dödas flera tusen människor på 15-20 minuter. De trodde att de skulle få ta en efterlängtad dusch, men istellet blev de ihjälgasade. Ungefär 20 ton cyklon b-kristaller användes. Detta ställe kallades för dödsfabriken. "

Här ser ni en-kubikmeterscellerna och taket inne av en gaskammare. Det tar emot att publicera dessa, de är så starka för mig. Men samtidigt, det är ju just därför jag ska publicera dem.

Det togs bilder på alla fångar.

-

" I varje träbänk till säng låg det 10 personer, där det vanligtvis skulle platsa runt 4 personer. De trängde ihop fångarna extremt. Varje natt hade skabb och löss satt sig på fångarna, så de var tvungda att plocka varje morgon. Många dog utav tyfus. Kvinnor födde barn i det smutsiga lägret bland sjuka människor, fångarna fick gå på toa 2 grr/dag (om man smet på toa fick man oerhörda straff, ofta döden). Barn blev tvingade att se glada ut inför kameror för att världen utanför skulle tro att judarna hade det bra. I krematorierna var det runt 800 grader, och askan slängdes i en vattengrop. Mer skriver jag någon annan dag. Upplevlsen i Auscwitz idag går inte att beskriva, jag kunde inte riktigt förstå allt brutalt som hänt. Det är ofattbart. "

Jag rekomenderar verkligen en studieresa till Polen för att se sanningen med egna ögon.

Och även att kolla på dessa två dokumentärer som jag själv ska försöka finna tid att se snart:

http://www.svt.se/dox/night-will-fall

http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/livet-efter-auschwitz-sasong-1-avsnitt-1

Gillar

Kommentarer