there is no planet B

Onsdag 25 Januari 18:37

I och med min flytt till eget boende har det på naturlig väg dykt upp väldigt mycket saker, stort som smått, att ta ställning till. Allt ifrån val av tvättmedel och hur mycket tvättmedel vi häller i maskinen vid varje tvätt (och hur ofta vi tvättar eller kör diskmaskinen!!), till beslutet kring var vi gör av mjölkpaketet när det tar slut och om man väljer att ta med en redan använd plastkasse när man åker och handlar eller att ständigt köpa nya. Ni förstår nog where this is going, och vad dessa beslut har gemensamt: miljöpåverkan!

Jag tror det är en kombination av den njutning jag finner i känslan av att ha läget under kontroll (hehe) samt hur bra jag tycker det känns att agera utifrån aktivt valda principer, och att jag på grund av att jag nu bor i eget boende dagligen står inför en drös olika beslut där miljön påverkas, som har bidragit till nyfunna intresset att göra mer hållbara val. Och självfallet på grund av det faktum att vi befinner oss mitt i en pågående global miljökris. Det är ju därför vi behöver göra något åt vårt beteende. Våra naturresurser håller på att ta slut, växthuseffekten späs på allt mer och både djur och vi människor hotas. Rent spontant känner jag: Jag vill göra vad jag kan!

Vissa saker har jag alltid gjort för att vara miljövänlig, en del är för mig nya vanor, och vissa saker är jag och min kille inte helt överens om. Vilket såklart kan bli lite problematiskt när man bor tillsammans. Dessutom finns mycket jag och vi inte borde göra (eller gör) men på grund av bekvämlighet eller okunskap gör ändå (eller undviker). Jag tänkte att vi kunde gå igenom en rad olika och relativt enkla vanor man kan införa i sin vardag för att undvika negativa påverkan på miljön, exakt vad respekive aktivt sak innebär, samt en liten personlig kommentar från mig på varje punkt. Vi kan gå igenom 15 saker till att börja med!

Vissa saker i listan kommer kanske låta banala för de som redan tänker väldigt miljövänligt, men eftersom jag skriver utifrån mitt egna perspektiv får det vara så. Man får komma ihåg att det finns de som inte har den blekaste aning om vad de kan göra för miljön, och därför kan något som känns fullständigt självklart för någon innebära första steget mot en mer hållbar livsstil för en annan!

Hoppas detta kan inspirera båda er och mig till att skaffa en eller flera nya vanor som hjälper till att hejda den globala uppvärmningen och miljöförstöringen. Jag har insett att det faktiskt är lättare än man tror! Liten ansträngning har stor påverkan! Så släpp lite på allt-eller-inget-tänket, för det räcker att börja någonstans, och det är sant som dom säger: alla kan inte göra allt, men alla kan göra något! :-)

1. Diska och tvätta hela maskiner - istället för att köra flera halvfulla sådana. Samma mängd uppvärmt vatten går åt per disk och tvätt oberoende av hur mycket som är i maskinen, så låt inte energin gå till spillo. Beroende på vilken energikälla som används påverkas såklart miljön olika mycket, men en sak är säker och det är att det är positivt att spara energi. Detta är faktiskt något jag är väldigt noga med, där emot är jag ganska duktig på att njuta av en lång varm dusch vilket kanske är lite motsägelsefullt. Men jag känner mig inte riktigt redo att ge upp det hur själviskt det än låter...

2. Skaffa digital brevlåda - en tjänst som gör att all post från myndigheter och företag (tex telefonräkningen, årsbesked) ersätts med digiala brev direkt i datorn eller en app i mobilen. Sänkt papperstillverkning=färre träd fälls=bra för miljön. Detta är något som jag skaffade mig bara häromdagen och det känns väldigt bra och smidigt, det är helt sjukt hur mycket papper det går åt bara för att få hem brev annars...Det finns några olika men jag skaffade den vanligaste digitala brevlådan som heter KIVRA. Läse på skatteverkets hemsida att om man skaffar digital brevlåda innan 1 Mars får man skattedeklarationen via den redan innan påsk, hur nice?

3. Tacka nej till reklam - Istället kan man kolla in veckans erbjudanden på mataffärernas hemsidor. Efter att ha slängt oräknerliga reklamblad och gratistidningar sedan vi flyttade hemfrån och tagit del av det faktum att reklam kräver ca 50kg papper per år PER HUSHÅLL så känner vi att det är dags att sätta upp en "Ej reklam tack"-skylt på vår brevlåda snarast.

4. Åk mer kommunalt - Och samåk, cykla och promenera. Att dra ner på onödiga bilfärder gör skillnad! Eftersom min kille har bil och vi är ganska bekväma av oss blir det faktiskt mycket bilåkande för oss, till mataffären, till gymmet, för att hämta take away...kanske hade varit lättare att dra ner på det om vi bodde i city, isåfall skulle det nog automatiskt bli att vi inte tog bilen lika ofta eftersom vi då hade haft nära till mycket. Men när läget är som det är känns det svårt. Jag åker iallafall buss och tåg till jobbet istället för att snylta massa på mamma och pappas bil...

5. Häng upp tvätten! För det krävs ingen extra energiåtgång (förutom din egen haha)!, till skillad från när man tumlar eller använder värmeskåp. Detta gör jag med all tvätt förutom trosor och strumpor, nästa steg vore att hänga upp dom också. Samt övertala min pojkvän om att sluta tumla alla sina kläder (!?)...

6. Handla second hand - och sälj eller skänk dina egna kläder och prylar istället för att slänga dom. Det finns massor av ställen att där du kan lämna in/sälja/handla saker, inredning och kläder på: Erikshjälpen, apparna Clique och Shpock, Tradera, Blocket, Myrorna, Beyond Retro, Emmaus, UsedBy.com, loppisar...listan kan göras lång. Och varför inte göra om, måla om, piffa till och skapa något nytt av det man hittar? Genom köpa och sälja på detta sättet bidrar man till att minska de förvånandsvärt stora utsläpp som krävs av nyproduktion av kläder och prylar. Jag är verkligen SÅ förbi tankesättet (som jag förr kanske tenderat att ha), att begagnat förknippas med fult, dåligt och "ocoolt". Tvärt om! Jag har på senaste tiden handlat fina inredningsdetaljer second hand och sålt flera plagg genom appen Clique vilket känns skitbra. Det finns alltså otroligt mycket fina, unika och fullt fungerande saker att fynda, pengar att tjäna in genom att sälja sådant man tröttnat på, och en stor dos gott samvete att håva in genom att skänka!

7. Äta mer vegetariskt. Köttproduktionen är en av våra största miljöbovar, så att äta mer vegetariskt eller iallafall se till att välja svenskt kött framför utländskt är jättebra. Produktionen av kött är dock olika beroende på djur, och de faller i följande ordning enligt WWF's köttguide: ko, lamm, gris, kyckling. Dock är ägg ett förhållandevis klimatsmart sätt att få i sig protein. Vi är ganska "bra" på att äta kött här hemma, både som vi lagar själv eller äter ute. Jag tycker om kött och vill fortsätta äta det. Men något jag känner mig peppad på är att införa en vegetarisk måltid eller dag i veckan, och kanske bli lite mer nyfiken på vegetariskt på ute på resturang.

8. Ta vara på maten. Vägen från jord till bord är lång och innebär stort påverkan. Märker man att man ofta behöver slänga mat på grund av att den hinner bli för gammal, man lagat för mycket eller inte orkar äta upp finns det många knep att ta till: planera matsedel, skriv lista på vad som behövs, veckohandla, handla inte på tom mage, gör matlådor och kolla en extra gång i kylen och skafferiet när det känns som att det inte finns något att laga middag på hemma. Kan stolt säga att jag lever som jag lär på denna punkten, hehe! Mycket på grund av den ekonomiska biten, men vad spelar anledningen egentligen för roll när det man gör samtidigt är klimatsmart?

9. Släng matavfall för sig. Många bostads- och hyresrättsföreningar och andra verksamheter erbjuder matavfallssortering i speciella bruna påsar. Det avfallet blir sedan biogas som är ett miljövänligare fordonsbränsle. Hur grymt är det inte att ens gamla bananskal och kaffesump kan driva en bil eller buss? Vi har sedan vi flyttade till Jönköping självklart hakat på detta.

10. Släck lamporna. När ingen är hemma eller är vaken finns det ingen anledning för lampor att lysa! Spara energi genom att få in som rutin att släcka alla lampor innan du går hemifrån. Detta är något min käre far gjort mig otroligt medveten om då jag genom året fått höra fraserna "Matilda hela huset var ju tänt när jag kom hem!!" och "jag släckte i ditt rum efter du hade åkt till skolan imorse...." extremt många gånger haha. Nu är jag en ny människa och är väldigt noga med att släcka. ;-)

11. Sopsortera och återvinn material. Då sparas både naturresurser och energin som det krävs av tillverkningsindustrin att producera nytt material. HÄR finns en bra lista över vilket avfall som tillhör vilken kategori. Visste ni att glas och metall kan återvinnas hur många gånger som helst? Eller att 95% av den energi som krävs för att framställa en nytt aluminium sparas om man åttervinner t.ex värmeljushållare och konserver istället för att slänga dom? Och att för varje kilo plast som återvinns sparas 1 liter olja?! Denna punkten är något som är självklart för mig, att återvinna är verkligen det minsta jag kan göra, för tänk vilken stor skillnad det gör med tanke på den lilla ansträngningen som det innebär! Mitt tips är att ha en bestämd behållare för varje material för att det ska vara enkelt och smidigt att sortera, och vänta inte med att sköja ur glasburkar och förpackningar utan gör det direkt, just do it.

12. Handla lokalt och ekologisk. Gällande denna punkten läste jag något som var SÅ himla SPOT ON, nämligen "billiga varor har ett högre pris". Hur sant??? Bara för att vi är så snåla får liksom naturen betala mellanskillnaden istället för vi konsumenter. För billiga varor har ofta högre miljöpåverkan än de ekologiska, närproducerade och krav-märkta alternativen. Men att gå från 0-100 gällande detta över en dag går ju inte, ofta på grund av ekonomiska anledningar. Många har inte råd att lägga den där lilla extra kostnaden på allt. Men man kan ju börja lite smått och byta ut några få varor till ekologiska alternativ, tex mjölken, bananerna, ketchupen och varför inte vinet när man handlar på systemet. Att kolla vilket land varorna kommer ifrån och välja ett svenskproducerat alternativ framför utländska varor om det finns är också ett enkelt sätt att shoppa klimatsmart i mataffären. Denna punkt gör mig så exalterad och engagerad, heja ekologiska och närproducerade matvaror! Jag vill helt klart bli bättre på att handla sådant.

13. Dra ner på spontanshoppandet. Något som främjar både din ekonomi och planeten våra framtida barnbarn ska bo på. För att lyckas med detta kan man ta till lite olika knep, t.ex avprenumerera sig från olika butikers/webshops lockande mailutskick, inte gå i butiker "bara för att", göra upp en budget inför kommande månad, ladda ner ekonimi-appen Tink. När du håller på att göra ett spontant köp, vänta till dagen efter, kolla igenom vad du redan har, känn efter och fråga dig själv om du verkligen är i behov av den där tröjan. Är svaret nej, låt bli och ge dig själv en klapp på axeln. Om svaret är ja, genomför köpet. Om det hela gått över gränsen kanske man kan sätta påminnelser till sig själv på telefonen? Jag har verkligen varit spontanshopparens och komsumentens mamma. Känslan av att "jag måste bara köpa något! Vad som helst bara jag får shoppa!!" är inte helt främmande för mig. Men har iochmed 1. mitt relativt nyfunna intresse att leva en lite mer ecofriendly lifestyle och 2. faktumet att varken jag eller min plånbok mår särskilt bra av detta ständiga fokus på konsumtion, börjat tänka om.

14. Prata med andra. Om du gör något som är bra för miljön, eller om någon ifrågasätter dig, förklara! På så sätt sår du kanske ett litet frö hos den personen.

15. Ta det inte på för stort allvar - men ta det på allvar. Hängde ni mer där? Förstå mig rätt :-) För vissa kan ett sånthär inlägg trigga igång prestationsångest, allt-eller-inget-tänk, eller tvärt om kanske en del spyr på mitt engagemang och menar på att det finns så mycket annat i världen att bry sig om än miljön, och att en enda individs prestation inte kan gör någon skillnad ändå. Då skulle jag vilja säga: Miljöförstöringen kan inte stoppas helt, Rom byggdes inte på en dag (omg cringe!!!), men om vi gör ett eller flera små enkla kloka val i vår vardag så gör det definitivt skillnad. Och så ére nog med det mesta här i livet. Hej och hopp!

Gillar

Kommentarer