TIPS: Att ta körkort

Idag, den tredje juli 2016, är en helt vanlig dag FÖRUTOM att det idag är två år sedan jag tog mitt körkort. Vilket betyder att min prövotid nu är slut!!! WOHOO! Nu har jag körkort PÅ RIKTIGT. Haha skämt å sido, men visst känns det skönt att veta att jag förmodligen inte kommer behöva göra om förarproven ut i fall det HÖGST osannolika skulle hända att jag skulle få körkortet spärrat någon gång.

Men till ämnet: att ta körkort. Jag minns det så väl, känslan när det stod GODKÄNT på skärmen efter man tryckt 'klar' på teoriprovet och lyckan som uppstod när kontrollanten brevid mig i passagerarsätet berättar att man är godkänd i förarprovet också. Det är inte det lättaste det där med att ta körkort och det är väl därför man blir så glad när man efter alla gatuhörnsbackningar, kärringastopp och teoriplugg äntligen klarar det. Bästa känslan!!

Jag tänkte att vi kan fira slutet på min prövotid (hehe) med ett par tips till er som håller på att ta, eller ska ta körkort:

´

- Övningskör innan du börjar med körlektioner. Innan du börjar ta körlektioner på körskola, övningskör ett bra tag med en förälder (eller vet det nu är som är din handledare.) Att börja betala för körlektioner när man knappt suttit bakom en ratt förut blir bara onödigt dyrt i längden. Öva istället med en förälder tills du fått kläm på mycket på egen hand.

- Ta med din förälder/handledare på din första körlektion. DOCK skulle jag rekommendera att inte övningsköra allt för länge innan man börjar ta lektioner. Våra föräldrar tog körkort för många år sedan så har inte samma tänk kring t.ex planering av körning och miljökörning som krävs för att få körkort idag. Så för att inte ta över deras 'dåliga vanor' så är det en god idé att ta EN körlektion där du låter läraren kolla hur du kör och efteråt berätta vad du gör fel. Ta med din förälder/handledare i bilen så att hen också får höra vad du behöver jobba på. Övningskör sedan ett tag till med tipsen i bakhuvudet innan du börjar ta lektioner kontinuerligt.

- Skiv ner faktum. När du pluggar teori med hjälp av körkortsfrågor, skriv ned det rätta svaret som en mening på de frågor som du får fel på. T.ex om du får fel på frågan: Vad är sant angående slitna däck med dåligt mönsterdjup?, så skriver du ned det rätta svaret som en mening: Slitna däck med dåligt mönsterdjup fungerar extra dåligt i regniga väderförhållanden. På så sätt får man in faktan i huvudet. Formulera gärna med dina egna ord för då sätter det sig ännu lättare.

- Öva när du sitter i passagerarsätet. När det inte är du som kör, passa på att redogöra för/fråga vad skyltarna ni kör förbi betyder, prata om olika regler ni stöter på och lägg märke till hur föraren beter sig i trafiken. Iställer för att sitta och göra ingenting kan man ju passa på att plugga/lära sig.

- Använd dötid till att plugga. Sitter du och väntar på någon? Plugga lite trafikregler. Har du inget att göra på rasten? Plugga lite vägmärken. Ha alltid med dig körkortsböckerna så att du kan ta upp dom när som helst!

- Ha tålamod. Jag kan tänka mig att när man väl har bestämt sig för att börja plugga och övningsköra så vill man bara ha allt färdigt på en gång. Men det är verkligen något som tar tid och man bör låta det ta den tid det tar! Är du stressad så försök tänka att det egentligen inte är så viktigt att ha körkortet så fort man fyllt 18. Dessutom är du desto säkrare i trafiken när du låtit det ta det tiden det tar istället för att stressa sig igenom processen. Var inte heller hård mot dig själv om du misslyckas på första och andra provförsöket. Men ge heller inte upp, det är bara att plugga och öva på det man inte riktigt kunde och försöka igen!! :-)

Gillar

Kommentarer